Skånsk landsbygdskraft

Ung kraft

I Ystad drivs ett ungdomsprojekt, La Source, som är initierat av Leader Ystad-Österlenregionen och med delaktighet av kommunerna i Ystad, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn. Det ska ge ungdomar möjlighet att söka pengar och få stöd för idéer som skapar återbäring för landsbygden. Julia Falkman är projektledare.

 

Julia Falkman , projektledare La Source Foto: Niclas Fjellström

Det kommunala och ideella engagemanget har ökat, gäller det även ungdomar?

 – Ja, det tycker jag, i alla fall i vår del av Skåne. Detta är dessutom det andra ungdomsprojektet i regionen i rad. Det nuvarande kommer att hålla på fram till december 2013.

 

Vilken är din uppgift?

 – Projektet ska under den här perioden dela ut 20 000 kr var till trettio olika projekt. Ungdomar mellan 13-25 år som bor i Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn eller Ystad kommun kan söka. Det finns också en summa på 200 000 i verksamheten att använda mer fritt. Min uppgift som ungdomscoach är, förutom att bevilja projektpengar, ge råd och stöd ända från idéstadiet och över hela projekttiden, t ex hur man axlar entreprenörsrollen och mer konkret hjälpa dem med att göra en projektplan.

 

Hur arbetar du med ansökningarna?

 – Det finns också en särskild ungdomsstyrelse, ett U-LAG, som hjälper till. Tillsammans med mig beslutar de om vilka som ska få projektbidrag. Gruppen är sammansatt med två personer från varje kommun. Det här är en utmärkt form och ger mig fler ben att stå på. Vi ses en gång i månaden och behandlar då de ansökningar som kommit in U-LAG fungerar också som en plantskola för LAG i Leader, det är verkligen ett intressant sätt att säkra tillväxten.

 

 

Longboardföreningen Team Satisfied i Simrishamn Foto: Patrick Nielsen

Vilken typ av projekt kan det handla om?

 – Vi träffades faktiskt igår och gav bl a pengar till en eventuell musikalskola i Tomelilla, jag tycker att det är en jättespännande idé. I sammanhanget kan nämnas att vi endast ger bidrag till projekt som vi bedömer ger, eller kan ge, återbäring till landsbygden. För närvarande har vi beviljat 23 projekt. Fast med de 200 000 kr som vi har i mer allmänna pengar så kommer vi när perioden är slut vara uppe i ca 40 stycken.

 

Har du andra arbetsuppgifter?

 – En annan uppgift är att marknadsföra och upplysa så att vi når ut till så många som möjligt. Vi affischerar också en hel del, t ex i skolornas rasthallar, vilket faktiskt leder till en hel del kontakter. Efter ett tag verkar vårt budskap sjunka in: ”Oj, man kan söka pengar om man har en idé om någonting! Det kanske är något för oss”. Vi finns också på Facebook och har en egen hemsida. Vi erbjuder även att komma ut och hålla idéworkshops för att generera idéer och ge verktyg för att kunna förverkliga dem. Dessutom har vi samarbete med Folkuniversitetet, NyföretagarCentrum, ALMI, AF, kommunernas näringslivsutvecklare, föreningar, byalag och företagare.

 

Hur håller man ett sådan här projekt igång?

 – Det är väldigt mycket fotarbete som gäller. En kontinuerlig bearbetning. Lärare slutar, rektorer som inte hör av sig. Fast vad som är roligt är att ju mer jag jobbar desto mer respons får jag.

 

Vad skulle kunna fungera bättre?

 – Det administrativa är rätt tufft. Alla har inte heller rätt förmåga att fylla i en massa papper. Där har jag verkligen en stöttande funktion. Jag ägnar många timmar åt att hjälpa ungdomarna med pappersarbete. Även i vuxenprojekten är detta något som kan vara exkluderande och det är kanske ännu svårare där eftersom det inte finns en, så att säga, vuxencoach. Som tur är gillar jag att fylla i exceldokument, det kan vara rätt skön avkoppling.

 

Hur ser du på en fortsatt utveckling?

 – Jag hoppas verkligen att projektet till att börja med kan bli förlängt och att jag i så fall får förnyat förtroende. Jag gillar verkligen vad jag gör och har idag ett riktigt bra nätverk. Verksamheten gör skillnad.

 

 

Kommentarer inaktiverade.