Skånsk landsbygdskraft

Tassemarken – Där vägen slutar börjar den

Världen ligger i vår digitala tid bara ett knapptryck bort. Det var något som Göran Nilsson, ordförande i Tassemarkens Fibernät, tog fasta på. Så nu har över 100 hushåll i Mjönäs och Skärsnäs en nätkapacitet som kan få nördar i Silicon Valley att flacka med blicken. Dessutom har fastighetsvärdena ökat.

 

Göran Nilsson Foto: Ulla Nilsson

Tassemarker är enligt sajten Folkmun detsamma som en oländig trakt och vildmark. Ännu mer tydligt uttryckt: ”en trakt där avtryck av varg och björns tassar går att spåra”.

  Fullt så långt bortom allfartsvägarna ligger nu inte Mjönäs, några mil nordöst om Kristianstad. Dock tillräckligt för att Göran Nilsson, som är ordförande i Tassemarkens Fibernät, inte tvekade vad gäller namnvalet.

  – Det kändes helt rätt och namnet fastnar. Dessutom har Kristianstadbladet en gång påpekat att har man kommit till Mjönäs, så har man kommit till ingenstans och norr om det ligger Skärsnäs.

  Nu har hushållen, förutom ett byahus och två fotbollsplaner, ett fibernät som enkelt kan mäta sig med vilket urbant kluster som helst. Något som inte var helt givet när Tele 2 2008 hade grävt sig fram till den gamla telefonstationen i Mjönäs och erbjöd hushållen ADSL-uppkoppling.

  – Vi tyckte inte att det var en så bra idé. Det vi hade hört om ADSL var att om man köpte 10 MB så fick man två, säger Göran. Dessutom, om många var inne på nätet så gick kapaciteten ner. Det kändes inte som om det var något som vi ville ha.

  Så Göran och några till i grannskapet tog kontakt med ByNet, ett företag som har specialiserat sig på att skräddarsy lösningar för sammanslutningar på landsbygden som vill ha väl fungerande fibernät. De kom på besök och höll en mycket inspirerande presentation.

  – Med den informationen i ryggen så åkte vi runt i bygden och la lappar i brevlådan och kallade till ett möte i byahuset i Mjönäs.

 

Fortsatt projektering

I maj 2008 startade de en ekonomisk förening som lät bekosta en förstudie som de gjorde i helt egen regi, Göran och två andra medlemmar utgjorde arbetsutskottet.

  Han skrattar:

  – Jag får väl erkänna att det tog en hel del tid i anspråk. När vi till slut hade gjort våra beräkningar så visade det sig att det skulle kosta ca 4 ½ miljon, då var vi 71 hushåll vilket innebar 50 000 per skalle, det hade aldrig funkat.

  – Vi tog kontakt med Leader/Skånes Ess som då fanns i Sibbhult, med Länsstyrelsen i Kristianstad, Region Skåne, banken och Olofströms kraft eftersom det är de som har elnätet.

  I berättelsen är vi nu framme vid 2009 och under hela det året fortsatte projekteringen:

  – Vi fick 1,6 miljoner i stöd genom Länsstyrelsen och 800 000 genom Leader. Då kom vi ner på 15 000 per hushåll, vilket var väldigt överkomligt.

 

När tjälen gick ur marken våren 2010 satte grävandet igång. I samband med det kom ett kraftigt åskväder som under en längre period slog ut de uppkopplingar som vissa i området hade.

  – Det gjorde att fler gick med i projektet, så vi blev 94. Idag är vi 110 hushåll, vilket utgör ca 75 % av de fast boende. Dessutom är fler på väg in.

 

En föregångare

Markarbetena var klara i september och den första november 2010 hölls invigningen.

  – Alla är väldigt nöjda med att vi inte valde ADSL. Det är en VW och vi fick en Porsche. Dessutom är det billigt. Abonnemanget kostar 300 i månaden och för det får du TV, Internet och telefon. Något som är så prisvärt hittar du nästan inte någonstans.

  En annan effekt, menar Göran, är att det höjer värdet på fastigheterna.

  – Det här är ju lika viktigt som en fysisk väg fram till huset. Dessutom gör det beslutet lättare för människor att stanna kvar i bygden, även de unga. Barn och ungdomar uppskattar väldigt mycket hastigheten vi har i vårt nät.

  Tassemarkens Fibernät har varit en föregångare i området. Vånga och Barum vid Ivösjön har tagit efter. Göran har varit ute en hel del och berättat om hur de har gjort, vilket har inspirerat och väglett. Dessutom har han blivit kontrakterad av ByNet.

  Vad ska man då tänka på om man vill få till ett fibernät som Tassemarkens?

  – Det viktigaste är att du får hushållen med dig. Det är givetvis helt avgörande att de är villiga att starta en förening för att ett sådan här projekt ska kunna komma igång. Man måste också inse att det är väldigt mycket jobb.

  – Sedan ska man inte ha för bråttom. Sådant här tar tid att få in i människors medvetande. Det är också bra om man förstår att samhället inte kommer att göra det åt en, däremot är det ett roligt steg att inse att bidragsdelen är generös, det gör det hela möjligt.

  Hur mycket kräm har Göran då själv i sitt hus?

–  Det finns ett par medlemmar där ungdomarna lanar, de har 100 MB. Jag har 10 MB det är fullt tillräckligt, men vill jag ha mer så är det bara att ringa och beställa.

  Vad tycker du själv är den största fördelen?

  – Jag har en dotter i USA och det är fantastiskt att kunna skypa med henne.

 

Kommentarer inaktiverade.