Skånsk landsbygdskraft

Sylvia Persson

Queenia LRC är ett lokalt resurscentrum för företagsamma kvinnor i Östra Göinge. Det startades 2007 av Sylvia Persson och Camilla Dahlström. Då var kvinnor i stort sett osynliga i det lokala näringslivet. Idag har nätverket över 200 medlemmar. Även Osby, Bromölla och Sölvesborgs kommun är nu med i Queenia. Här samtalar Sylvia om hur verksamheten utvecklats.

 

Förutsättningarna för kvinnors företagande är starkare. 

– Ja, det tycker jag. Vi ser nyttan som vi gör med Oueenia. Östra Göinge är en liten kommun, tidigare har vi haft få kvinnliga företagare och de som fanns var ganska dolda. De har t ex jobbat i sin mans verksamhet och inte tagit plats.

 

Camilla Dahlström, projektledare och Sylvia Persson, verksamhetsledare i Queenia Foto: Mikael Persson / Mip Media

 

Vad har nätverket bidragit med? 

– Vi har jobbat med kompetenshöjande insatser för att höja nivån på företagande. Från början var den låg. Som ett alltför tydligt exempel kan jag nämna att det var inte bara det att folk inte hade visitkort, de visste inte vad det var för någonting. Under 2009-2010 blev Queenia verkligen en kraft och vi har kunnat märka hur många kvinnliga företagare verkligen har blommat ut. Vad som är roligt är att fler har hakat på, så nu är även Osby, Bromölla och Sölvesborg kommun med i Queenia.

 

– De som startar företag, oavsett om de är kvinnor eller män, behöver ofta stöd. Det är en tuff process med att förstå affärslogik och söka tillstånd m m. För kvinnor finns det dessutom ett extra hinder i att vi fortfarande lever i en mansdominerad värld; där män inte kommunicerar med kvinnor på samma sätt som män och män gör sinsemellan. Östra Göinge är en tillverkningsbygd och av traditionen dominerad av män, men vad vi alltså märker är att kvinnor gör sig allt mer hörda, att de agerar och framför saker på ett annat sätt än tidigare. Det här är en fråga om jämställdhet, min tro är att om man stärker människorna så stärker man företagen, i det här fallet kvinnorna.

 

Vad ser du som era framgångsfaktorer? 

– Jag är duktig på att blanda in pressen vilket resulterar i att nyheterna om oss sprids. Då får vi också mycket samtal från kvinnor som vill vara med. Ett exempel: I Östra Göinge har vi något som heter Bodagarna och i samband med dem har vi startat en företagsmässa. På den är 90 % av företagarna Queeniamedlemmar som kommer och visar upp sig och som dessutom gör sig en rejäl hacka, på det har vi såklart fått press. En annan framgångsfaktor har varit att jag fått ersättning för det jag gör, bl a genom landsbygdsprogrammet. Fyrtio procent ägnar jag mig åt Queenia och de resterade sextio för Göinge Näringsliv. Det gör att jag slipper att ta min tid åt att ragga pengar och kan ta min energi till att skapa möjligheter.

 

– 2010 fick vi pris för ”Bästa jämställdhetssatsning på Landsbygden i Skåne”, och blev därmed nominerade till Landsbygdsgalan i Stockholm och där vann vi Ullbaggen för ”Bästa jämställdhetssatsning på Landsbygden i Sverige”. Sådant spelar också in. Det finns även många individuella framgångsexempel som är värda att framhålla. En kvinna tog kontakt med mig i början av 2009. Hon var arbetslös och ville starta eget. Hon och hennes man bodde på hans föräldragård, hade inga djur och därför en hel del tomma stall. Idag driver hon och hennes man, som slutat sitt jobb som elektriker, plus deras två vuxna barn Nedanbäcks Gårdsprodukter. Där har de boende och försäljning av nötkött, lammkött och griskött. Det går lysande.

 

Hur ser er medlemsstruktur ut? 

– Våra medlemmar kan vara anställda på de större företagen som Tarkett och Sibbhultsverken, Carina Thygesson som är VD för Thygesson är också med och en drivande kraft i de här frågorna. Sedan har vi de egna företagarna, många ensamföretagare inom tjänster, handel, hälsa, massage och healing.

 

Vad har du för tankar om Oueenias framtid? 

– Tyvärr kommer 2013 bli ett mellanår, det finns inga pengar att äska från de vanliga aktörerna så jag tänker bearbeta bankerna som också är mycket positiva till verksamheten. I bästa fall kan vi hålla oss flytande på en något lägre nivå än tidigare men dock vara igång. Sedan tror jag att det kommer att börja snurra igen 2014.

 

Och för det kvinnors företagande i Sverige? 

– Jag tycker nog att det verkar som om kvinnors företagande har stärkts över hela Sverige, det finns idag betydligt bättre förutsättningar, fast vad det gäller jämställdheten har vi en bit kvar. Vad som också är viktigt är att kvinnor hjälper till att lyfta fram varandra. Alla har inte samma självförtroende och då är det viktigt att vi hjälps åt. Här kommer också Queenia in på ett naturligt vis.

Kommentarer inaktiverade.