Skånsk landsbygdskraft

Endast Kullabygden Kullalamm har

Otto och Anna Ramsay har med besked satt lamm på den skånska matkartan. På deras gård strax vid Skäret i nordvästra Skåne ryms 400 tackor samt en välbesökt gårdsbutik i vilken de lär kunderna att allt på lammet är gott. För säkerhets skull köpte de en restaurang också.

Otto Ramsay och Anna Andersson Foto: Lisa Wikstrand

När författaren Sven Lindqvist myntade uttrycket ”Gräv där du står” i slutet av sjuttiotalet hade han givetvis ingen aning om att den skulle passa in på skånska landsbygdsbrukare 2012. Det gör det.

  När Otto Ramsay tog över sina föräldrars deltidsjordbruk i Kullabygden för fem år sedan grävde han just där han stod. Han visste att han gillade får, så får blev det. På fyra år har besättningen växt från 50 tackor till trehundra.

  – Jag och min sambo Anna fastnade för att det blir så mycket förädling av ett enda djur. Köttet används, inälvorna, ullen och skinnen. Dessutom är de naturbetesdjur som gör att man kan få ersättning eftersom de betar och håller landskapet snyggt.

  Otto pekar mot norr till:

  – Vi har kustremsan härifrån och sen hela vägen till Jonstorp.

  Vi sitter intill den väl tilltagna gårdsplanen utanför bostadshuset och ekonomibyggnaderna, där den nya gårdsbutiken också ryms. Ut mot Gamla Södåkravägen går en lång allé kantad av vidsträckta hagar där fåren betar.

  Redan från början hade de koll på att omgivningarna i sig bidrog till att förädla deras verksamhet. Naturligt var då att gräva ännu djupare där de stod, så de hade starkt fokus redan från början på att skapa ett skyltfönster för sin verksamhet, en gårdsbutik.

– Byggnaden där borta var ett gammalt svinstall. Första vintern här röjde vi och sedan började vi bygga butiken.

  Detta med hjälp av start- och investeringsstöd genom landsbygdsprogrammet. Något som Otto är entusiastisk över.

  – Utan stöden hade jag inte varit där jag är idag. Startstödet är ju egentligen till för att man ska kunna ta ut lön ett år, det struntade jag i. Vi la alla pengarna på butiken för att vi insåg hur viktig den var för verksamheten. Vi ville braka igång så fort som vi bara kunde.

Veckans åtta dagar

De har också fått investeringsstöd för att rusta upp ett stort trästall vilket har gjort att de kan samla djuren på ett ställe. Tidigare hyrde de in sig runt om i bygden och då gick det mycket tid åt för transporter.

  – Stöden har också varit bra för att de, tillsammans med de pengar man själv lägger in, får en att snabbt komma upp på en nivå, vad gäller omfattning och allvar, från vilken man bara måste fortsätta. Det är så det känns.

  För det stora stallet räknar de med en avskrivning på 20 år vilken är helt okej eftersom de ser på sin verksamhet som ”jäkligt långsiktig”. Sitt första delmål har Otto och Anna nått fram till om ett år. Då är den första femårsplanen avverkad.

  – Den har inneburit att jag nu kört i fyra år med väldigt lite i lön och samtidigt närmat mig de fyrahundra tackor som jag hade som målsättning, än så länge känns det som om det kommer att gå bra.

  – Vi lever ju för det här. Det är vårt jobb och vår hobby sexton timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Du måste brinna för det annars går det inte. Hade veckan haft åtta dagar så hade jag jobbat den åttonde också.

  Att förädlingsvärdet för landsbygdens produkter rent allmänt har ökat är Otto övertygad om samt att det också är en viktig förutsättning för deras verksamhet.

  – Det kommer ju fram hur mycket som helst. Se bara på den här trakten, med vingårdar och andra köttproducenter, det säljs också honung, ost och grönsaker som aldrig förr. Konsumenterna har börjat få upp ögonen för den här typen av produkter, de är intresserade och nyfikna, vilket gör att det blir allt lättare att kommunicera.

  Även om Kullalamm givetvis levererar till lokala restauranger som Grand Hotel i Mölle och Bryggan i Höganäs så är gårdsbutiken som sagt skyltfönstret. Man har öppet varje lördag och Otto och Anna står själva bakom disken. Även om de om somrarna tar hjälp av sina ”mossor”.

  – Jag är social av mig och gillar att snicksnacka med folk och i butiken möter jag ju kunden på bästa sätt.

Köpte Rut på Skäret

Foto: Lisa Wikstrand

Otto och Anna har varit framgångsrika med att ”skola” sina kunder. Dels att få dem att förstå förutsättningarna för de begränsade öppettiderna, vilket gör att kunderna planerar sina inköp och ringer och beställer. Dels att andra delar än de populäraste, d v s lamkotletterna, också är tacksamma att göra riktigt god mat av.

  – Det finns tio kotletter på ett djur, sedan är det 20 kg kött till som ska användas. Vi har fått våra kunder att våga sig på lite mer avancerad matlagning, som att tillaga bog och inse att det kan bli minst lika gott, om inte godare.

  I en annan del av butiken säljer de också skinn och ullprodukter från en tillverkare på Öland.

  – Vi korsar köttrasfår med finullsfår och får fram en sort som är perfekt för oss. Det ger också många svarta får, vilket är den färg på skinnen som uppskattas mest.

  Vad det gäller ytterligare förädling av köttet samt av verksamheten i stort så har Otto och Anna gjort en minst sagt tung investering. Den 26 januari 2012 kunde man i Helsingborgs Dagblad läsa: ”På torsdagen stod det klart att de tar över anrika Rut på Skäret”. Jajamensan, det var Otto och Anna, samt en tredje delägare, Micael Steen.

  – Vi hade startat ett distributionsföretag tillsammans året innan och i med att vi redan hade organiserat så var det också krattat i manegen för vidare äventyr.

  Micael Steen som tidigare framgångsrikt hade drivit företaget Fruktservice är som Anna och Otto, enormt matintresserad.

  – När det här dök upp så sa vi ”den här chansen får man liksom inte så många gånger”.

  Rut på Skäret ligger 2 kilometer från Kullalamm och ska givetvis fungera som ett skyltfönster till för verksamheten. Det är också en ytterligare plattform för Ottos sociala talanger.

  – Fast det här är en helt ny dimension. Man snackar med folk och lär sig massor om mat och får också mängder med idéer om vad man kan göra för att förädla sina produkter ytterligare. Det finns liksom ingen gräns. Dessutom täcker vi på riktigt hela kedjan från jord till bord. Det är coolt.

Kommentarer inaktiverade.